Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hei alle sammen, jeg er Nora.
Fastelavn er en folketradisjon som blir feiret blant det norske folket. I gamle dager var Fastelavn var en innledning til den 40 dager lange fasten. Fastelavn varer i tre dager, og starter på en søndag syv uker før påske.
I denne timen skal du få lære om hva nordmenn gjør på fastelavn.
Vet du hva man brukte fastelavnsris til i gamle dager?
Vi vil vise deg svaret på slutten av denne videoen.
Selv om fastelavn betyr "kvelden før faste", starter den tre dager før, med Fastelavnssøndag. På denne søndagen skulle det fråtses, og en gammel skikk sa at man skulle spise ni ganger i hvert hjørne av stua si. Så ifølge denne skikken skulle en person spise hele 36 ganger i løpet av en dag.
På dag nummer to, kalt blåmandag skulle nordmenn spise dårlig mat så de var ekstra sultne til feitetirsdag. Grunnen til at denne dagen blir kalt blåmandag, er fordi presten i kirken hadde en blå duk på alteret for å vise at fasten hadde begynt. Nå til dags bruker man ordet blåmandag for hvilken som helst trist dag.
I nyere tid er det ingen nordmenn som feirer fastelavn på denne måten, og skikker som for eksempel det å spise 36 ganger er det mange som ikke har hørt om. Det er derimot blitt vanlig å spise fastelavnsboller. Fastelavnsboller er som regel hveteboller fylt med krem, vaniljekrem eller syltetøy.
Fastelavnsris er noe alle norske familier pynter hjemmet sitt med under fastelavn. Fastelavnsris er bjørkeris, som man setter i en mugge med vann og pynter med fargerike fjær. Fra 1946 har Norske Kvinners Sanitetsforening laget og solgt fastelavnsris. Pengene de får inn, blir gitt til veldedighet for syke og gamle mennesker i Norge.
Og nå skal jeg gi deg svaret på den tidligere spørrekonkurransen.
Vet du hva man brukte fastelavnsris til i gamle dager?
I gamle dager pisket man dyr og kvinner med fastelavnsris for å gjøre dem mer fruktbare. Bjørkeris ble sett som et tegn på liv på grunn av de grønne knoppene. Det var også vanlig barn snek seg også inn til foreldrene eller naboene sine på morgenen for å piske dem.
Hva synes du om dette kurset? Var det spennende?
Hvordan feirer du fastelavn i ditt land?
Legg igjen en kommentar på NorwegianClass101.com. På gjensyn!

Comments

Hide