Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hei alle sammen, jeg er Nora.
I Norge feires Luciadagen den 13. desember. Luciadagen er en blanding av to tradisjoner, helgenen Lucia og farlige Lussi.
I denne timen skal du få lære om disse to tradisjonene, og hvordan nordmenn feirer Luciadagen.
Vet du hvorfor helgenen Lucia festet lys til hodet sitt?
Vi vil vise deg svaret på slutten av denne videoen.
I gamle dager hadde nordmenn en annen kalender, og natten fra 12. til 13 desember var den lengste og mørkeste natten i året. På denne natten trodde folk at Lussi og trollene tuslet omkring for å sjekke at folk var igang med juleforberedelsene. Om juleforberedelsene ikke var igang ble Lussi forferdelig sint. Trollene kunne ta med seg mennesker og dyr som var ute denne natten, så alle måtte holde seg inne.
Den andre Luciadag tradisjonen stammer fra den Sicilianske helgenen Lucia. Lucia ville hjelpe de fattige kristne ofrene som ble forfulgt istedet for å gifte seg. Brudgommen som hun var lovet bort til, følte seg sviktet og sladret. Lucia ble da straffet, og led en martyrdød.
I nyere tid blander nordmenn disse to tradisjonene, og vi får den norske Luciadagen. Det er vanlig at barn går i Luciatog på skoler, sykehus eller eldrehjem. Barna kler seg ut som Lucia, med lysekrans på hodet, terner med lys i hendene og sist stjernegutter, alle iført hvite drakter. Mens de går i tog, synger de Lucia-sangen og deler ut lussekatter.
I Norge bakes og spises det lussekatter på Luciadagen. Dette kommer av tysk tro, der det sies at en liten gutt i Kristus skikkelse delte ut gule boller til de snille. Safran ble puttet i lussekattene, fordi djevelen som gav slemme barn juling likte ikke den sterke gule fargen.
Og nå skal jeg gi deg svaret på den tidligere spørrekonkurransen.
Vet du hvorfor helgenen Lucia festet lys til hodet sitt?
Da Lucia gikk i de trangene gatene under jorda, festet hun lys til hodet slik at hun kunne ha hendene fri. Ved å ha hendene fri kunne hun dele ut mat og hjelpe til de kristne som måtte gjemme seg under jorda.
Hva synes du om dette kurset? Var det spennende?
Hva slags tradisjoner har du på Luciadagen i ditt land?
Legg igjen en kommentar på NorwegianClass101.com. På gjensyn!

3 Comments

Hide
Please to leave a comment.
😄 😞 😳 😁 😒 😎 😠 😆 😅 😜 😉 😭 😇 😴 😮 😈 ❤️️ 👍

NorwegianClass101.com Verified
Friday at 06:30 PM
Pinned Comment
Your comment is awaiting moderation.

Hva slags tradisjoner har du på Luciadagen i ditt land?

What Saint Lucy's Day traditions do you have in your country?

 

NorwegianClass101.com
Wednesday at 11:49 PM
Your comment is awaiting moderation.

Hei Ben,


This is another of the celebrations that are primarily something seen in the Scandinavian countries. We have long winters, and St. Lucy was a symbol of light, so it makes sense!Sincerely,

Patrick

Team NorwegianClass101.com

Ben
Thursday at 12:49 AM
Your comment is awaiting moderation.

Hi Nora,


This is something new to me. I am glad to have learned something interesting.


Cheers!

- Ben